sâmbătă, 13 februarie 2010

Valentine's day


Ziua de 14 februarie, cunoscuta sub numele "Valentine's day", este pe buzele tuturor zilele astea. Exista o febra a cumparaturilor pentru persoaan iubita, magazinele sunt intesate de inimioare, ursuleti, toate avand culoare iubirii: rosul. Ok.... noi oamenii suntem usor adaptabili la orice sarbatoare pentru ca adoram sa facem si sa primim cadouri. Este, totusi, mai putin cunoscuta istoria acestei sarbatori.
Originile se gasesc in Roma Antica, atunci cand era sarbatorita ziua fertilitatii, tinuta pe 15 februarie. Aceasta sarbatoare era tinuta in onoarea a doi zei romani Juno si Pan. Intre obiceiurile acelei sarbatori era si acela ca tinerele necasatorite scriau mesaje de dragoste pe care le puneau intro urna. Tinerii barbati luau cate un biletel din aceea urna, si, conform obiceiului, trebuiau sa o curteze pe tanara al carui mesaj il extraseserea.
Personajul Valentin este gasit in doua istorii. Prima dintre ele vorbeste de un doctor roman, pe nume Valentin, un om bun la suflet si generos. Era deosebit de ceilalti medici pentru ca oferea pacientilor sai medicamente cu un gust mai placut. Desi crestinismul nu era o religie foarte populara, acest medic s-a convertit la aceasta religie avand obiceiul sa se roage pentru pacientii sai.

Intr-o zi la casa doctorului Valentin a venit unul din gardienii inchisorii imperiale din Roma, solicitandu-l pentru a o trata pe fiica sa, care era oarba. Desi era constient ca va fi foarte greu sa trateze aceasta afectiune, Valentin nu s-a descurajat, ci i-a dat o alifie pentru ochii sai bolnavi, spunandu-i sa mai vina, pentru a vedea rezultatele. Au trecut mai multe saptamani dar ochii fetitei nu s-au vindecat. Totusi tatal si fica nu si-au pierdut credinta, revenind mereu la doctorul Valentin. Din nefericire intr-o zi medicul a fost arestat si condamnat pentru credinta crestina pe care o marturisea cu atata curaj. Stiind ca va fi executat, Valentin a cerut hartie, si a scris un ultim bilet de incurajare pentru gardian si fiica sa suferinda. Doctorul Valentin a fost executat in aceeasi zi, pe 14 februarie, anul 270 d.Hr., din porunca Imparatului Claudius Goticus II.



Cand fetita a deschis biletul de la Sfantul Valentin a descoperit inlauntru o planta galbena cu urmatorul mesaj: "De la al tau Valentin". Printr-un miracol in momentul in care a desfacut biletul fata a inceput sa vada, parandu-i-se ca floarea, pe care o vedea pentru prima data, este impodobita in mii de culori. In anul 496, Papa Gelasius, a desemnat 14 februarie ca zi de celebrare a Sfantului Valentin, inlocuind cu aceasta sarbatoare mai vechea Lupercalia. Astfel sarbatoarea Sfantului Valentin a devenit o zi in care in ne exprimam afectiunea pentru persoanele dragi, oferindu-le flori si mesaje de dragoste.

O alta istorisire povesteste de Imparatul Claudius al II-lea care nu reusea sa stranga soldati suficienti pentru oastea sa, pentru ca barbatii refuzau sa-si paraseasca sotiile pentru a se inrola in armata. Atunci imparatul a interzis toate logodnele si casatoriile din Roma. Doi preoti crestini, Marius si Valentin, nu s-au supus decretului imperial si oficiau taina casatoriei in secret. Preotul Valentin a fost prins intr-o zi de 14 februarie, torturat si apoi decapitat. De aceea ziua martirajului sau a ramas o sarbatoare inchinata iubirii curate a tinerilor din Roma si de pretutindeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu