duminică, 4 aprilie 2010

Noul IPADStirea zilei este ca Apple lanseaza un produs (altul decit un iPhone) la numai 499 dolari. Stiu ca in Romania jucaria va costa udeva la 550 euro + TVA, dar asta conteaza mai putin.

Recunosc ca am fost putin dezamagit de conferinta Apple. Ma asteptam la informatii despre noul firmware. Nu le-au oferit oficial, dar aparitia SDK-ului 3.2 pentru iPad ne da sperante.

iPad apare in 2 arome – cu WIFI si cu WiFi+3G. In Romania, varianta 3G nu prea e de luat in seama. Asta pentru ca operatorii GSM nu au micro-sim-uri 3G only de vanzare. Desi, o retea precum RDS ar putea sa faca un pas in fata cu ocazia asta. Marele avantaj este acela ca iPad nu este blocata intr-o retea anume. Stiu, ne trebuie un jailbreak acum si cum Apple a ales un procesor facut in-house, e putin probabil sa avem o solutie de Jailbreak prea curind.

Dar sa intram putin in amanunte.

Hardware

iPad arata la fel de neatragator ca si un iPod Touch. Carcasa de aluminiu e un plus, dar ii lipseste un amanunt important: camera (sau mai bine zis – camerele – una in fata si una in spate). Sunt convins ca e loc suficient in carcasa jucariei pentru a inghesui si 2 camere. Asta e primul motiv pentru care NU merita sa cumperi iPad acum.

Cele 700 grame si grosimea de 1,34 cm sunt puncte forte. rezolutia de 1024×768 iti da ocazia sa vezi filme in High Definition. Apple zice ca ecranul poate sa arate tastaturi in limbi diferite si caractere simultan. Nu stiu la ce ne-ar folosi asta.

Flashdrive-ul de 16GB nu e de ajuns. In acelasi timp, sa dai numai 499 dolari pe o jucarie de genul asta care merge pe WiFi, parca merita.

Un alt amanunt de apreciat este faptul ca iPad poate sa scoata imagine pe Dock Connector. Nu vei vedea filme HD pe televizor, dar calitatea va fi suficient de buna.

Sunt curios ce vor face cu Bluetooth-ul incorporat. Casti si atit? iPad are 4 butoane, la fel ca si iPhone-ul si se poate incarca atit de la priza cit si prin USB, de la un computer.

Si o alta chestie pe care nu o inteleg: cind pui iPad in Dock ai o tastatura normala, wireless. Dar cind ai nevoie de mouse ce te faci? nu era logic sa poti folosi un Mouse multi-touch?

Ecranul are o rama cam mare. Daca la iPhone sunt numai citiva milimetri pina la rama, aici de ce nu se poate?

Software

Nu putem sa-i mai spunem iPhone OS, pentru ca multe dintre functii si mai ales meniuri si gesturi vor fi diferite. Tot ce pot sa cer este ca Apple sa implementeze cit mai multe din ele in iPhone.

Stim deja ca iPad SDK 3.2 a aparut si ca ofera developerilor citeva unelte interesante. Poti sa scoti video din iPad, asa ca jucaria poate sa fie si o telecomanda pentru televizor, atunci cind vine vorba de aplicatii.

iPad are un fel de File System Sharing, dar nu are multi-tasking. Ceea ce e mai rau, insa, e legat de faptul ca Apple vrea sa aiba control asupra tuturor aplicatiilor. Nu vei putea sa instalezi aplicatii decit daca ele sunt distribuite prin AppStore. Stiu, te protejeaza de virusi si malware, dar daca Apple nu vrea sa ofere o anumita functionalitate, nu o vei avea in veci. Acelasi sistem inchis a mers pe iPhone pentru ca era la mijloc si AT&T (cind vine vorba de 3G), dar acum ce ne impiedica sa avem developement deschis pentru iPad?

Faptul ca iWork a fost redesenat ca sa suporte multi-touch e un plus. Desi nu vad keynote bun pentru a crea slide-show-uri, ci mai degraba pentru a le arata si eventual pentru a edita amanunte.

iPad vine cu un “Camera Connection Kit”. Poti sa importi poze direct dintr-o camera foto sau de pe un SD card. Daca aici nu ai nevoie de computer, de ce nu ne lasa Apple sa punem, tot prin USB si documente, carti, filme si muzica sau chiar aplicatii?

Sper ca iPad OS 3.2 sa fie doar unul care va fi imbunatatit si apoi transformat in 4.0. Un asemenea ecran stie si poate sa faca mai mult decit sa tina pe el 4 coloane de icoane, ca un iPod Touch.

La partea cu Flash ii sustin pe Apple. Da, Safari din iPad nu vede flash, avem o confirmare vizuala din timpul Keynote-ului de azi. Atita timp cit YouTube si Vimeo au inceput sa treaca pe HTML 5, nu vad rostul flash-ului. Oricum nu aveam de gind sa caut joculetze imbecile de pe site-uri. Sunt destule in AppStore si multe sunt gratuite. Apropo, iBook Store e un concept minunat, dar vreau sa vad carti romanesti in el. Daca un elev merge la scoala cu o astfel de jucarie si are in ea toate manualele, isi merita banii.

Astept momentul in care Gmail va merge in Safari pentru iPad pe HTML 5 si atunci orice aplicatie Mail nu isi va mai avea rostul.

Sper din suflet ca pina la lansare vom avea multi-tasking. Altfel iPad e doar un iPod prea greu si prea neinteresant.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu