miercuri, 4 mai 2011

Urmeaza o posibila criza a alimentelor?

Imaginea supermarketurilor goale din Japonia a făcut deja turul lumii. Ceea ce părea imposibil în urmă cu câteva zile devine realitate în urma unui eveniment care a avut puterea să dezechilibreze o ţară din rădăcini. Fără a comenta prea mult cauzele care au condus la actuala stare de fapt, voi sublinia doar că, uşor, uşor problemele încep să iasă la suprafaţă. Faptul că rădăcina acestora se află de fapt în SUA nu mai este de mirare, la fel cum falsificările legate de lucrările pentru întărirea securităţii reactoarelor par normale în nebunia lumii actuale. Altfel nu-mi pot explica de ce aceste două ştiri de o gravitate extremă au trecut neobservate.

În funcţie de gravitatea evenimentelor de-acolo, putem prevedea o problemă de-a dreptul dezastruoasă în ceea ce priveşte securitatea alimentară a planetei. Nu degeaba SUA se declară îngrijorate cu privire la criza nucleară japoneză. Chiar dacă nu au fost date multe detalii şi oficialii se limitează la a anunţa iminenţa unor probleme, putem lesne intui care sunt implicaţiile. În principal, totul depinde de reuşita sau nu a menţinerii sub control a situaţiei, lucru pe care-l vom afla în câteva ore. Scenariul pesimist poate avea ca efect o poluare masivă, care poate include chiar şi apa mării. Aici intră în joc puternicul curent Kuroshio(al doilea din lume) care poate arunca materia radioactivă la nivel global. Ce înseamnă aceasta e simplu: mai mult sau mai puţin vom fi cu afectaţi toţi. În funcţie de impact, hrana marină s-ar putea să nu mai fie o alternativă în unele zone, ceea ce poate produce un dezechilibru masiv. Desigur, în această perioadă există o presiune puternică pe creşterea preţurilor alimentelor. În cazul apariţiei unor dezechilibre de tipul celor expuse, preţul alimentelor necontaminate s-ar putea să sară la cer.

Repet, acesta este un scenariu, nu o realitate. În acest moment este practic imposibil de imaginat cum ar putea avea loc scurgeri radioactive în mare, însă nu trebuie uitat că e vorba de cinci reactoare. Chiar şi dacă vom avea de-a face cu o contaminare a zonelor apropiate, nu trebuie să uităm că vorbim despre zone dens populate, care cântăresc destul de greu în "ecuaţia alimentară". Rămâne să vedem ce se va întâmpla, însă, într-o situaţie extremă, mai mult ca sigur vom asista la un puternic val de creştere a preţurilor la alimente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu