Este un film care se “vede” altfel, mai corect spus se experimenteaza. Foarte important: este un film despre Realitatea Virtuala care se foloseste de Realitatea Virtuala (pentru cei care nu cunosc, cinematografia 3d/IMAX este una dintre cele 3 forme fundamentale de Realitate Virtuala, oferind un “efect de imersiune”). Si este pe undeva paradoxal, pentru ca Avatar este un film care este poate cel mai tehnologizat din istorie, plin de efecte speciale, care spune o poveste despre o societate netehnologizata, aparent “primitiva”.
Howard Gardner, profesor de psihologie la Harvard, poate cel mai mare expert in “rolul povestilor in procesul de influentare”, scria: “ Nu este simplu ca o povestire sa-si castige audienta. Cu totii am auzit multe povestiri si destul de multi de mai multe ori. Majoritatea povestirilor si bancurilor nu raman multa vreme in memorie pentru ca sunt similare cu ceea ce lumea a auzit altadata, lipsindu-le nota distinctiva. Ideal, o povestire noua trebuie sa contina suficiente elemente familiare pentru a nu fi respinsa instantaneu, dar trebuie sa fie indeajuns de inedita pentru a atrage atentia si a imboldi mintea.
Ca regula generala, atunci cand cineva se adreseaza unei audiente eterogene sau diverse, povestirea trebuie sa fie simpla, usor de identificat cu ea pentru ceilalti, rezonanta emotional si evocatoare a unor experiente pozitive. Incercati sa va ganditi la povestirile care nu prezinta astfel de trasaturi. Daca este prea complexa atunci este foarte posibil sa nu fie inteleasa de unii membri ai audientei. Astfel, in contrast cu povestirile mai simple, cele complexe gasesc cu greu un public receptiv, ca sa nu mai vorbim de anduranta.”
Din punct de vedere antropologic, Na’vi sunt o civilizatie asa-zis “primitiva”. Nu pun accent deloc pe tehnologie. Pun accent pe armonie, pe echilibru, pe spirit, pe binele comunitatii. Aceste valori care astazi se mai gasesc in cadrul unor mici triburi pierdute prin jungle, sau in cadrul unor mici comunitati crestine, buddhiste, hinduse etc. s-au pastrat de exemplu in Japonia, civilizatia cea mai tehnologizata, dar si extrem de spirituala. Japonezii sunt o cultura axata enorm pe armonie, echilibru si comunitate, de exemplu, acolo, daca o sa va opriti “in mijlocul circulatiei pietonilor” de pe un aeroport, statie de metrou, gara, este foarte probabil sa va ia in primire cineva (trecator sau personal) care sa va traga intr-o parte foarte amabil si polticos, (“pentru a nu bloca fluxul trecatorilor si a nu deranja comunitatea”). Si este un exemplu minor. Este o societate in care conceptul cunoscut “yin-yang”, dar si altele mai putin cunoscute, gen “ba” sunt aplicate.
Pe de alta parte pamantenii sunt prezentati ca o rasa agresiva, materialista (sunt pe Pandora pentru bani) si individualista (fiecare pentru el). Exceptie fac cei din echipa doctorului Grace Augustine (Sigourney Weaver), sefa programului Avatar care este avocata folosirii unor tehnici soft power, spre deosebire de colonelul Quaritch, un profesionist pragmatic, dar care nu are timp de subtilitati si merge pe principiul ” Kill’ em all and God will sort’em”.
S-a spus ca James Cameron a vrut sa critice amestecul Statelor Unite in Irak sau Afghanistan. E adevarat exista asemanari ( o parte din programul Avatar poate fi asemanata cu conceptul Human Terrain System etc.), dar sa nu uitam ca Na’avi nu cultivau opium-ul la scara industriala ca afghanii si nici nu dezvoltau arme chimice ca irakienii. E o comparatie gresita.
Mi s-a parut interesant modul in care cele doua civilizatii si-au dezvoltat “sistemele nervoase”: pamantenii apeleaza in special la tehnologie (tot felul de senzori- radar, termoviziune), dar si la oameni (Sully), pe cand Na’vi la un soi de biocomunicare (multe animale/plante avand un fel de cablu cu port USB , care permite “conectarea” intre un bastinas si animal/planta). Na’ avi se pot conecta si la Tree of Souls sau Tree of Voices, un fel de retele biologice. Unii au date seci, altii au intuitii si “feelinguri”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu