Clasa a 9-a trece la gimnaziu, liceul are doar trei ani, educatorii si invatatorii dispar, facand loc profesorilor, iar bacalaureatul va avea numai doua probe scrise. Acestea sunt principalele modificari pe care le aduce proiectul noii Legi a Educatiei.
Pe langa toate acestea, exista si posibilitatea ca parintii sa fie amendati sau sa faca munca in folosul comunitatii, in cazul in care copiii acestora chiulesc. Pentru un chiul, amenda este cuprinsa intre 500 si 5000 de lei.
Toate cadrele didactice vor primi denumirea de profesor, urmand astfel ca titulaturile de educator si invatator sa dispara.
Formarea profesionala a unui profesor va dura, in mod obligatoriu, sase ani, cuprinzand mai multe etape: studii de licenta intr-o specializare stiintifica (3 ani), masterat didactic (2 ani) si stagiu practic realizat intr-o unitate de invatamant, sub coordonarea unui profesor-mentor (un an).
Directorul si adjunctul unei scoli nu pot fi concomitent si membru de partid, pe toata perioada mandatului, iar ocuparea simultana a unei functii de conducere in universitate si a uneia de demnitate publica este strict interzisa.
Rectorul unei Universitati nu va mai fi ales de Senatul acesteia, ci va fi numit prin concurs.
Apare clasa pregatitoare in invatamantul primar, gimnaziul va cuprinde clasele 5-9, iar liceul va fi de trei ani.
Daca pana acum, pentru admiterea la liceu se sustineau testele nationale, noul proiect cuprinde a elevilor la mai multe discipline, toate intr-o singura proba, primind o caracterizare a aptitudinilor, denumita portofoliu.
Bacalaureatul va cuprinde doua probe scrise: de in limba romana si intr-o limba straina si un test de matematica si alte stiinte (tinandu-se cont de profilul liceului), reducandu-se simtitor fata de examenul care se dadea anterior si cuprindea sase probe, doua orale si patru scrise.
Se doreste infiintarea unui post public de televizune si a unuia de radio, destinate exclusiv educatiei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu