luni, 25 iulie 2011

Principiile ezoterismului

Principiile esentiale ale doctrine ezoterice:

- Spiritual este singura realitate. Material nu este decat expresia sa inferioara, schimbatoare, ephemera, dinamismul sau in spatiu sit imp.

- Creatia eternal si continua precum viata

- Microcosmosul-om este prin contituia sa ternar (spirit, suflet si corp), imaginea si oglinda macrocosmolului-univers (lume divina, uman si natural), care este insusi organul infailibilului Dumnezeu, al spiritului absolute, cel care este prin natura sa: tata, mama si copii (esenta, substanta si viata)

- Iata de ce omul. Imaginea lui Dumnezeu, poate devein verbul sau viu. Gnoza sau mistica rationala din toate timpurile sale este arta de a-l gasi pe Dumnezeu in sine insusi dezvoltant profunzimi oculte, facultati latent ale constiintei

- Sufletul uman, individualitatea este nemuritoare prin esenta. Dezvoltarea sa are lor pe un plan ce este rand pe rand descendent si ascendant, prin existente ce alterneaza, spiritualitate si corporale.

- Reincarnarea este legea evolutiei sale. Ajunsa la perfectiune, scapa si se intoarce la spiritual pur, la Dumnezeu in plenitudinea constiintei sale. Cu cat spiritual se ridica deasupra legii luptei pentru viata, atunci aceasta ia cunostiinta de umanitatea sa, cu atat aceasta se ridica deasupra legii de reincarnare, atunci cand ia cunostinta despre divinitatea sa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu