luni, 25 iulie 2011

Teosofia antica

Teosofia antica practicata in India, Egipt si Grecia contituia o veritabila enciclopedie, divizata in linii generale in 4 categorii:

- Teogonia sau stiinta principiilor absolute, identical cu stiinta numerelor aplicata universului sau cu matematicile sacre

- Cosmogonia, realizarea principiilor eterne in spatiu si timp sau involutia spiritului in materie, perioade ale lumii

- Pshihologia: constituirea omului, evolutia spiritului de-a lungul lantului existential

- Fizica stiinta regnurilor naturii terestre si a proprietatilor sale.

Metoda inductive si metoda experimental se combinau si se controlau un ape cealalta in aceste clase ale stiintei si fiecarei corespundea unei arte. Luandu-le in ordine inversa si incepand cu stiintele fizice:

- O medicina speciala fondata pe cunostintele proprietatilor oculte ale minaralelor, ale plantelor si ale animalelor. Alchimia sau transmutarea metalelor, dezintegrarea si reintegrarea materiei prin intermediul agentului universal, arta practicata in Egiptul Antic dupa Olimpiodor si numita de el crisopee si argiropee, fabricarea aurului si a argintului.

- Arte pshihurgice: corespondente fortelor sufletului: magiei si divinizatiei

- Horoscopul celest sau astrologie sau arta de a descoperi raportul dintre destinele popoarelor sau indivizilor si miscarile universului marcate de miscarile de revolutia ale astrolor.

- Teurgia, arta suprema a magiei, atat de rara, cat si periculoasa si dificila, arta de a pune sufletul in raport constient cu diversele ordine ale spiritului si de a actiona asupra lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu