marți, 28 decembrie 2010

CAVALERII TEMPLIERI continuare

TOTUSI CE ERA ACEST CRANIU SAU CAP NUMIT BAPHOMET?
Teabing(Codul lui Da Vinci) il indentifica ca o “piatra de capatai venerate de templieri”. Baphomet era un zeu pagan al fertilitatii, asociat fortelor creatoare a reproducerii. Capul lui Baphomet era reprezentat de un berbec sau o captra, symbol frecvent al proceerii si al fecunditatii, pe care se presupune ca il adorau vrajitoarele. Templierii ar fi neverat aceasta misterioasa efigie asezandu-se in jurul unei replici in piatra a capului sau si recitand rugaciuni. Trebuie de precizat ca aceasta era doar o supozitie.
Importantul ocultist din secolul al XIX-lea care a adoptat pseudonimul Eliphas Levi a studiat in amanuntime acel idol al templierilor. Bazandu-se pe o presupusa efigie a acestuia, pe care putem inca vedea pe porticul comanderiei templiere din Sain-Bris-le-Vineux, el a realizat o ilustratie a unei figure cu barba, cu coarne, cu sani care atarna, aripi si copite despicate. A reprezentat-o asezata pe un cub, cu picioarele incrucisate, la fel ca statuile celtice ale zeului cerb numit Cornutul, venerat in galia inainte de ocupatia romana. Acesta il reprezenta pe Baphomet ca o figura magica panteista care ar simboliza absolutul. Capul idolului recreat de el combina caracteristicile unui caine, ale unui taur si ale unei capre, care reprezentau cele trei izvoare ale credintei pagane a misterelor. Pe fruntea acestei finite, indicand asa numita glanda pineal sau “al treilea ochi”, Levi a desenat o stea in cinci colturi, symbol al zeitei Ishtar sau Astarte. Acesta figura era o femeie, din cauza sanilor atat de evidenti, dar este in acelasi timp si barbat, din cauza caduceului faloc care apare intre picioarele sale sip e care se incolocesc doi serpi.
Acest cap era obiectul unui cult secret, pe care il cunosteau doar cativa initiate. Din declaratiile templierilor interogati se deduce ca misterul lui Baphomet era cunoscut in mod progresiv.
I se atribuiau aceleai puteri magice ca si Sfantului Graal. Este semnificativ faptul ca, in izvoarele celtice din care s-a adapat ciclul graalic crestin, procesiunea fecioarelor din castelul Graalului duce o tava pe care se afla un cap taiat, pe care Chetien de Troyes l-a inlocuit cu Graalul.
In Evul Mediu a existat o credinta foarte raspandita in existenta unor capete magice, care puteau servi drept oracole si puteau raspunde la consultari

BISERICA TEMPLIERILOR
Vechea biserica a Ordinului Templierilor a fost construita in intregime din piatra de Caen. Acesta se afla situate intre Tamisa si Fleet Street din Londra. A fost sfintita in anul 1185 de Heraclius, patriarhul Ierusalimului. A supravietuit celor opt secole de incercari prin care a trecut orasul, chiar daca bombele incendiare lansate de Luftwaffe i-au provocat stricaciunile serioase in 1940.
In interior se afla un panteon tot circular, care vrea sa aminteasca de Sfantul Mormant din Ierusalim. In el se afla noua efigii sculptate in piatra, in marime naturala, corespunzand a noua cavaleri. Cel mai faimos este Wiliam Marshall, conte de Pembroke, mediatorul cel mai important dintre regale Ioan Fara de Tara si baroni in anul 1215.
Statuile sunt culcate cu spatele gol. Au fost lucrate cu minutiozitate, cu armuri, scuturi si spade. Toate au trasaturi ale fetei personalizate, semen distinctive pe scuturi si posture diferite. Acest temple a fost resedinta unui numar mare de calugari, militari novice, dar si preceptoria ordinului, precum si loc de antrenament militar.
Dupa dizolvarea Ordinului Templierilor, biserica a trecut in mainile cavalerilor ioaniti, care au inchiriat-o la randul lor celor doua universitati de drept ale orasului. Ambele impart folosinta capele pana in ziua de astazi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu