marți, 16 februarie 2010

Satelitii ne arata poluarea asa cum este ea


Poluarea particulelor de aer este masurata, conform standardelor, la nivelul solului. Din nefericire, multe dintre cele mai poluate zone ale lumii sunt in tarile aflate in curs de dezvoltare, care nu isi pot permite o astfel de monitorizare complexa. Pentru a remedia handicapul, meteorologul Sundar Chirstopher de la Universitatea din Alabama, a folosit tocmai aceste teritorii pentru a colecta date atat in urma masuratorilor din satelit, cat si cu ajutorul mijloacelor conventionale, de la sol.

Cu ajutorul satelitilor Terra si Aqua ai NASA, Sundar si echipa sa au examinat 20 de orase cu populatii de peste 10 milioane de locuitori. In 15 dintre ele, nivelurile de poluare erau de cinci pana la zece ori mai mari decat indicau tabelele Organizatiei Mondiale de Sanatate. Pe baza acestor comparatii, specialistul a gasit o cale de a determina calitatea aerului de la suprafata pamantului numai pe baza datelor furnizate de sateliti, tehnologie folosita in prezent de cercetatori pentru stabilirea deplasarii poluarii dintr-o regiune in alta.
Intre timp, la sol, alti oameni de stiinta au descoperit noi metode de urmarire a poluarii rafinariilor. Inginerul ambientalist Shankar Chellam de la Universitatea din Houston a plasat filtre in jurul orasului pentru a colecta metalele eliberate de rafinariile petroliere. Concentratiile cu cel mai ridicat nivel de poluare au fost inregistrate in zilele in care rafinariile au raportat probleme cu echipamentele, sugerand ca acestea ar fi sursele emanatiilor in exces. Chellam va analizata contributia industriilor si a vehiculelor la poluare pentru a le furniza executivelor datele necesare crearii unor reguli mai eficiente de stavilire a poluarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu